Το πιο ενημερωμένο ειδησεογραφικό portal!
 

Τεχνητή λίμνη Ματίτσα ένας μικρός παράδεισος στον νομό Πέλλας (φωτο).

  Η τεχνητή λίμνη Ματίτσα δίπλα στο χωριό Θεοδωράκι Πέλλας αποζημιώνει με το παραπάνω τους επισκέπτες της, χαρίζοντας πλούσιες φυσικές ομορφιές και στιγμές χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους.

Το χωριό Θεοδωρακι βρίσκεται ανατολικά του νομού Πέλλας, στο όρος Πάικο, σε υψόμετρο 470 μέτρων. Η πέτρα είναι χαρακτηριστικό του χωριού και κυριαρχεί στα σπίτια ως υλικό κατασκευής τους.

Το Θεοδωράκι δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα. Το χωριό παρέμεινε χριστιανικό κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και στις αρχές του 20ού αιώνα είχε αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό,ελληνικης καταγωγης. Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 436 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 354 κατοίκους. Μερικές οικογένειες μετανάστευσαν στην Βουλγαρία και στο Θεοδωράκι εγκαταστάθηκαν 6 προσφυγικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1928 είχε 484 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 651. Το Θεοδωράκι ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Εξαπλατάνου το 1997. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης, προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας.

Στο χωριό βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος, η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Η εκκλησία, τρίκλιτη βασιλική με ανοικτή στοά στην δυτική και νότια πλευρά της και τοιχογραφίες στο εσωτερικό, κτίστηκε περίπου το 1800. Στην εκκλησία φυλάσσονται εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από το 1778. Το τέμπλο αγιογραφήθηκε το 1878 από τον Εμμανουήλ Σταματιάδη.

Όποια εποχή κι αν επισκεφτεί κανείς την περιοχή θα απολαύσει τον πλούτο της φύσης. Ο αναγνώστης μας κ. Γιάννης μας απέστειλε τις υπέροχες φωτογραφίες από την λίμνη Ματίτσα η οποία έχει βάθος 18 μέτρα, φιλοξενεί ψάρια όπως κυπρίνους, γριβάδια και νεροχελώνες.

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ